Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников и френският му колега Себастиен Льокорню и представител на Thales Group подписаха меморандум за доставка на радари GM200 за украинските части за ПВО, съобщи "Укринформ".

"Заедно с моя френски колега Себастиен Льокорню подписа меморандум с Thales Group за доставка на радари MG-200 за украинските ПВО", написа Резников в Twitter.

Според министъра, това оборудване ще помогне на украинската армия да забележи вражески дронове и ракети, включително балистични.

"Нашето небе ще бъде защитено от смъртоносните атаки на Русия", добави Резников.

В публикация във Facebook той отбеляза, че два такива радара ще бъдат изпратени в Украйна.

Обобщавайки резултатите от посещението си, Резников подчерта, че защитата на въздушното пространство на Украйна е била основната тема през двата дни на интензивни преговори.

"Това е комплексен въпрос, който включва системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, самолети, радари, подготовка на персонала и т.н.", отбеляза той.

Председателят на Радата във Франция: Дайте ни крилете на победата!

Председателят на Радата във Франция: Дайте ни крилете на победата!

Париж дава още 12 гаубици "Цезар"

Според министъра френските системи за противовъздушна отбрана Crotale вече защитават украински градове и критична инфраструктура, а по време на посещението са проведени консултации относно разширяването на този компонент, създаването на запас от ракети и др. Освен това се обсъжда продължава по отношение на други системи, които Украйна очаква да получи от партньори в бъдеще, "включително, освен Франция, САЩ, Германия, Италия, Швеция и някои други страни".

Както отбеляза украинският министър на отбраната, Франция ще осигури финансирането и предаването на 12 самоходни гаубици CAESAR благодарение на механизма на специалния фонд, споразумението за което беше подписано в кулоарите на срещата във формат Рамщайн през октомври 2022 г.

Според Резников, по време на срещата с френския президент Еманюел Макрон, той благодари на Франция за подкрепата й, по-специално за предоставянето на леки танкове AMX-10, което "повлия положително на решенията за предоставяне на танкове, взети от други страни и допринесе за създаването на "танкова коалиция" в интерес на Украйна".

В същото време Резников благодари на френския министър на отбраната Себастиен Лекорню за неговото лидерство и предприетите изключително бързи практически стъпки.

Резников посети и производствените мощности, където разговаря с ръководството на Генералната дирекция по въоръженията (DGA) и ръководителите на френски оръжейни компании и подчерта, че те имат възможност да тестват продукцията си в трудни бойни условия.

"Освен това Франция ще осигури обучение на повече от 6500 наши войници. В частност 2000 ще преминат професионално обучение на територията на Франция и Полша", отбеляза министърът.

Франция, Австралия ще произвеждат снаряди за Украйна

Франция, Австралия ще произвеждат снаряди за Украйна

Няколко хиляди 155-милиметрови снаряда

Припомняме, че ден по-рано председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук бе на посещение във Франция. 

"Искаме да видим френски "Леклерк" сред "Леопард"-ите, "Ейбрамс"-ите и "Чалънджър"-ите, които ще ни укрепят на сушата. И "Мираж" и "Рафал", които заедно с други съюзнически самолети ще защитават украинското небе", каза Стефанчук във вторник пред Националното събрание на Франция, след като благодари на французите за вече предоставената военна помощ.

"Дайте ни самолети! Дайте ни крилете на нашата победа. Криле, с които ще затворим (небето над) Украйна и ще защитим цяла Европа", продължи Стефанчук.

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню съобщи, че Франция ще прехвърли на Украйна още 12 самоходни гаубици "Цезар" - в допълнение към 18-те, които бяха прехвърлени по-рано.

Себастиан Лекорню каза на пресконференция в Париж във вторник след среща с украинския министър на отбраната Алексий Резников, че самоходните оръдия ще бъдат доставени на Украйна през следващите седмици.