Иран планира "пропорционални действия" в отговор на решението на Украйна да понижи дипломатическите връзки с арабската страна, съобщава "Ройтерс".

Вчера Украйна обяви, че ще отнеме акредитацията на иранския посланик и ще намали значително броя на дипломатическия персонал в иранското посолство в Киев заради решението на Техеран да снабдява руските войски с дронове, което президентът Володимир Зеленски нарече "сътрудничество със злото".

Днес говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани заява, че Украйна трябва "да се въздържа от влиянието на трети страни, които се стремят да разрушат отношенията между двете държави".

САЩ: Русия се сблъсква с много проблеми с иранските дронове

САЩ: Русия се сблъсква с много проблеми с иранските дронове

Ще успее ли Москва да използва апаратите във войната в Украйна?

Той подчерта, че Техеран съжалява за решението на Киев.

По думи на Канаани то е "основано на непотвърдени доклади и е резултат от медиен шум от чужди страни".

Военните власти в Южна Украйна съобщиха по-рано днес, че са свалили най-малко седем ирански дрона, от които шест безпилотни апарата камикадзе "Шахид-136" над морето близо до пристанището в Одеса.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк пък написа в Туитър, че Иран подкрепя Русия, "като предоставя модерни дронове на една изостанала страна за убийствата на украинци".

През юли Миналия месец Белият дом за първи път публично предупреди, че Иран планира да достави на Москва "стотици" въоръжени безпилотни самолети. Няколко дни по-късно Вашингтон съобщи, че руски официални лица са посетили Иран на два пъти, за да договорят доставката.

Русия е получила стотици бойни дронове от Иран

Русия е получила стотици бойни дронове от Иран

Засилват се опасенията, че това ще усложни преговорите по ядрената сделка