Украинската армия потвърди във вторник, че по време на операция през уикенда е унищожила последния руски военен кораб, въоръжен с крилати ракети, който е бил разположен на окупирания от Москва полуостров Крим, съобщава "Ройтерс".

Проведена е била атака на далечни разстояния, която е унищожила руски миночистачен военен кораб в неделя. За да се потвърди какви са нанесените щети обаче е нужно повече време.

"Според актуализирана информация, украинските сили за отбрана са ударили руски ракетен кораб проект 22800 "Циклон" в Севастопол през нощта на 19 май", съобщи Генералният щаб във вторник.

Украинският флот по-къснов изявление в X писа, че корабът е бил "унищожен".

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

"Ройтерс" не успя да провери независимо твърденията. Няма незабавен коментар от руска страна.

Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че неговите сили са свалили девет американски ракети ATACMS над Крим. Назначеният от Русия губернатор Михаил Развожаев каза, че никой не е ранен при нападението, но някои жилищни сгради са били щети.

Говорителят на украинските ВМС Дмитро Плетенчук каза, че "Циклон" е "последният носител на крилати ракети" на Русия, базиран на полуострова, който Москва превзе и окупира през 2014 г.

Според руското министерство на отбраната той е построен в корабостроителница в Керч и е започнал бойно дежурство миналия юни.

Циклон никога не е изстрелвал крилата ракета, докато е на активна служба, каза Плетенчук в телевизионни коментари.

Тъй като няма собствен мощен военноморски флот, Украйна извърши ракетни и морски атаки срещу черноморския флот на Русия по време на 27-месечната пълномащабна война.

Военноморските сили на Украйна заявиха, че ударите са накарали Русия да пребазира по-голямата част от своя Черноморски флот далеч от Кримския полуостров.

Плетенчук каза, че от пет военни кораба от руския проект 22800 два са унищожени, два са върнати в Каспийско море и един в момента е в корабостроителница.

Нови удари и взривове в Крим
Обновена

Нови удари и взривове в Крим

Неофициално се говори за уцелен кораб

Властите в Киев казват, че атаките са позволили на Украйна да овладее инициативата в Черно море и да намали способността на Москва да извършва ракетни удари по украинска територия от морето.

Малкият руски ракетен кораб "Циклон" може да е бил потопен по време на атаката срещу окупирания Севастопол. Това съобщи по-рано руският канал Telegram "Досие на шпионина". По негови данни в нощта на 19 май корабът от проекта 22800 "Каракурт" е бил в пристанището. Украинската армия го е поразила с две балистични ракети ATACMS.

В резултат на удара са загинали шестима военнослужещи от Черноморския флот на Руската федерация, а други 11 са били ранени. Самият кораб потънал.