Украйна предостави на НАТО данни за разработване на биологически и химически оръжия от Москва, предаде Дойче веле.
Доклад за разработките беше предаден внесен от украинската делегация на Парламентарната асамблея на алианса, която заседава във Варшава до 28 май.

"Като минимум през последните три години Русия провежда изследвания на вируси на хеморагични трески - ебола и марбург, представяйки това като разработване на ваксини", коментира председателката на делегацията Ирина Фриз - депутат от украинската Върховна рада.

"В действителност става дума за връщане към съветските разработки за съчетаване на ебола с вирус на шарка", допълва Фриз.

По думите й, наред с това Москва извършва и изследвания на "нови бойни отровни вещества със свойствата на нервно-паралитични газове".

Изводите, направени в доклада, са изведени въз основа на повече от 5000 позиции на държавни покупки и на научната активност на редица институции под шапката на руското министерство на отбраната.

Докладът е предаден и в централата на НАТО.

НАТО отвори вратата за Украйна

НАТО отвори вратата за Украйна

Страната вече е с официален статут на кандидатка, което означава покана…

Фриз отбелязва, че убийството на Александър Литвиненко в Лондон, извършено с полоний, и покушението срещу Сергей Скрипал в Солсбъри са нагледни примери за това как Кремъл употребява оръжия за масово поразяване на територията на други държави.

Всички посочени аспекти на руските разработки представляват заплаха в рамките на хибридните действия на Русия срещу други страни, обобщава Ирина Фриз.

По-рано Вил Мирзаянов - един от създателите на групата нервно-паралитични вещества, обозначавани като "новичок", заяви пред Дойче веле, че Западът е сбъркал, като си е "затварял очите" за ставащото в Русия, надявайки се погрешно, че страната ще се демократизира.