Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза на унгарския си колега Петер Сиярто по време на разговори във Вашингтон в сряда, че всякакви инициативи за прекратяване на войната на Москва в Украйна не трябва да се основават на руската позиция. Разговорът им се проведе в рамките на срещата на върха на НАТО и след визитите на унгарския премиер Виктор Орбан в Киев, Москва и Пекин, които той нарече "мирна мисия", предава Ройтерс.

Унгарският лидер, който редовно се противопоставя на военната помощ за Украйна, предложи на украинския президент Володимир Зеленски да обмисли прекратяване на огъня, за да ускори мирния процес - идея, отхвърлена от Украйна.

Кулеба заяви, че е информирал Сиярто за ситуацията на бойното поле и подготовката за следваща среща на върха за Украйна, след тази проведена в Швейцария през юни. "В този контекст подчертах, че никакви мирни инициативи не могат да се основават на руски наративи," каза той.

Киевските официални лица отхвърлят идеята за прекратяване на огъня, като твърдят, че това би довело само до нови руски атаки. Те настояват, че няма алтернатива на украинския план за уреждане на конфликта, който изисква руските войски да напуснат украинската територия. Президентът Владимир Путин повтори своите изисквания Киев да се откаже от стремежите си към НАТО и да се откаже от четири украински региона, частично окупирани от Русия - условия, които Киев нарича равносилни на капитулация.

Украйна работи със своите съюзници по подготовката на широк план за втората среща на върха, която се надяват да се проведе преди края на годината. Киев заяви, че може да покани руски представители на тази среща, след като те бяха изключени от срещата в Швейцария.

Зеленски: Орбан няма влиянието, за да бъде посредник за мир

Зеленски: Орбан няма влиянието, за да бъде посредник за мир

"Аз не знам защо той летя до Москва", каза украинският президент