Главнокомандващият армията на Украйна съобщи в събота, че ситуацията на източния фронт се е влошила през последните дни, тъй като Русия е засилила бронираните си нападения и яростните битки за контрол над село Богдановка, западно от опустошения град Бахмут.

Изявлението на генерал-полковник Александър Сирски отразява мрачното настроение в Киев, тъй като жизненоважната военна помощ на САЩ, която Киев очакваше да получи преди месеци, остава заседнала в Конгреса.

По-рано днес каналите в социалните медии съобщиха за падането на източното украинско село Богдановка. Украинското министерство на отбраната отрече това да е истина. Сирски обаче признава за ожесточени боеве в района.

Той е пътувал до района, за да стабилизира фронта, тъй като руски щурмови групи, използващи танкове и бронетранспортьори, са се възползвали от сухото и топло време, което е улеснило маневрирането.

"Ситуацията на източния фронт през последните дни стана значително по-напрегната. Това е свързано преди всичко със значителната активизация на настъпателните действия на противника след президентските избори в Русия", написа Сирски в приложението Telegram.

Село Богдановка се намира на няколко километра североизточно от град Часов Яр, контролирана от Киев крепост, която Русия се опитва да достигне, след като превзе град Авдиевка през февруари на юг.

Руснаците превзели Богдановка и настъпват към Часов яр

Руснаците превзели Богдановка и настъпват към Часов яр

Натискът към селото започна преди шест месеца след превземането на Андреевка

Откакто президентът Владимир Путин спечели нов мандат в средата на март, Русия засили атаките си срещу Украйна и отприщи три масирани въздушни удара по нейната енергийна система, удряйки електроцентрали и подстанции.

Забавянето на военната помощ от Запада направи Украйна по-изложена на въздушни атаки и силно изоставена на бойното поле. През последните седмици Киев отправи все по-отчаяни призиви за доставки на ракети за противовъздушна отбрана.

По думите на Сирски силите на Москва понасят значителни загуби по време на атаките си на изток, но също така постигат тактически печалби.

Ударите по енергийни обекти – Русия принудена да мъсти за рафинериите

Ударите по енергийни обекти – Русия принудена да мъсти за рафинериите

И тази нощ дронове летят по Украйна