От началото на войната в Украйна, Русия е изнесла най-малко 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.

Това заяви първият заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна Тарас Висоцки пред проекта Crimea.Realities на RFE/RL, цитиран от "Укринформ".

"По време на действителната окупация в тези райони е имало около милион и половина тона зърно според регистрите. Получихме информация от украинци, пребиваващи в тези територии за износа. Ако добавите всички тези случаи , това са около 400 000 тона", каза той.

Според Центъра за изследване на храните и използването на земята към Киевското училище по икономика (KSE Institute), добави Висоцки, загубите на украинското селско стопанство от войната вече възлизат на 4,3 милиарда долара.

Украйна се нуждае от десетилетие да възстанови пристанищата си

Украйна се нуждае от десетилетие да възстанови пристанищата си

Застрашен е износът на зърно

"Русия умишлено унищожава селскостопанската инфраструктура", подчерта той.

Припомняме, че по-рано самият той призна, че ще е необходимо десетилетие, за да се възстанови инфраструктурата на черноморските пристанища на Украйна, чиято блокада от Русия възпрепятства световния износ на зърно. 

След руската инвазия през февруари милиони тонове пшеница и друго зърно заседнаха в украинските пристанища, което предизвика международна загриженост относно цените на храните и глада.

Междувременно около 20 млн. тона зърно от миналогодишната реколта все още са блокирани в Украйна, каза той. Той обаче отбеляза, че при подходящи условия зърното може да бъде "съхранявано много ефективно до две години".

Пристанището в Констанца едва смогва с украинското зърно

Пристанището в Констанца едва смогва с украинското зърно

Необходими са значителни инвестиции