Службата за вътрешна сигурност на Украйна е арестувала двама души, за които се предполага, че са работили за руските разузнавателни служби и са планирали да убият министъра на отбраната на Украйна и ръководителя на военното разузнаване.

Службата за сигурност на Украйна е осуетила предполагаем заговор на руското военно разузнаване ГРУ за използване на диверсионна група за извършване на три убийства, включително на виден украински активист, се казва в изявление на агенцията от понеделник.

САЩ дават още $1 млрд. в оръжия за Украйна

САЩ дават още $1 млрд. в оръжия за Украйна

Най-голямата досега доставка на ракети, боеприпаси и други оръжия директно от запасите на Пентагона

Твърденията не можаха да бъдат проверени от Ройтерс по независим начин.

Нямаше незабавна реакция на изявлението на Украйна от страна на Москва или руските държавни медии.

Заподозрените, единият от които е жител на източната Луганска област, държана от подкрепяните от Русия сепаратисти, а другият - жител на украинската столица Киев, са получили обещание от руски посредници за убийството на всяка от мишените си да получат до 150 000 долара, съобщиха от СБУ.

В Украйна осъдиха руски танкист, стрелял по жилищна сграда

В Украйна осъдиха руски танкист, стрелял по жилищна сграда

Той е признал вината си

Мъжът от Луганска област е влязъл в Украйна от Беларус и е бил задържан в град Ковел в Северозападна Украйна заедно с жителя на Киев, се казва в изявлението.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и сигурността на високопоставени служители е изключително засилена. Правителственият квартал на Киев е отцепен с контролно-пропускателни пунктове, обслужвани от въоръжени мъже. На прозорците и входовете на правителствените сгради са натрупани чували с пясък.

Украйна иска демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Украйна иска демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Воюващите страни си прехвърлят отговорността за обстрелите

СБУ е в центъра на вниманието през последните седмици, след като президентът Володимир Зеленски изгони нейния ръководител и главния прокурор миналия месец, позовавайки се на десетки случаи на сътрудничество с Русия от страна на служители в техните агенции.