Контраатакуващите украински сили са напреднали до 1400 метра в редица участъци от фронтовата линия близо до източния град Бахмут през последния ден, каза Сергей Черевати, говорител на украинските военни, в събота, цитиран от Ройтерс.

Напредъкът е последният от поредица подобни успехи, отчетени тази седмица от Киев в района на Бахмут, който Русия каза, че е превзела напълно миналия месец след най-кръвопролитната и най-дълга битка, откакто започна пълномащабното руско нахлуване през февруари 2022 г.

"Опитваме се... да нанасяме удари по врага, контраатакуваме. Успяхме да напреднем до 1400 метра на различни участъци от фронта", каза говорителят на източното военно командване, попитан за боеве край Бахмут.

Черевати каза в телевизионни коментари, че и руските сили се опитват да контраатакуват, но без успех.

Украинските сили, каза той, са нанесли големи загуби на руските войски и са унищожили военна техника в района.

Ройтерс не е в състояние да провери независимо това твърдение или ситуацията на бойното поле.

Путин призна за украинското контранастъпление

Путин призна за украинското контранастъпление

Според него то не е постигнало успехи

И Москва, и Киев съобщиха за тежки боеве в Украйна в петък, като блогъри описват първите забелязвания на германска и американска бронирана техника, сигнализирайки, че дългоочакваната контраатака на Украйна е в ход.

Русия, която изгради обширни укрепления в окупирания изток и юг на Украйна, заяви тази седмица, че масивен натиск от страна на Киев не е успял да пробие руските линии.

Британското министерство на отбраната заяви, че украинските сили са проникнали в първата линия на руската отбрана в някои райони, но напредъкът на Киев е бил по-бавен в други.

Длъжностни лица в Украйна, която е готова да предприеме широка контраофанзива от седмици, отрича тя да е започнала и казва, че когато това се случи, ще бъде очевидно.

Разузнаване или офанзива е огънят на Украйна?

Разузнаване или офанзива е огънят на Украйна?

Докато вниманието на света е приковано към взривената стена на язовира Каховка