Силите за специални операции (ССО) на украинските въоръжени сили съобщиха за смъртта на военнослужещи от 73-и военноморски център за специални операции в нощта срещу четвъртък. Руски военни телеграм-канали твърдят, че спецназовците са се опитали да извършат десант на Тендровската коса в Херсонака област, информира Би Би Си.

Според съобщение на Генералния щаб на украинските въоръжени сили, бойците са загинали "при осигуряване на напускането на основните сили на групировката след изпълнение на специална задача". Украинските въоръжени сили не разкриват подробности.

Руският проправителствен канал Mash твърди, че украинските военни са се опитали да се установят на Тендровската коса в окупираната част на Херсонска област с пет лодки. В резултат на битката се твърди, че руските военни са потопили четири лодки, петата е успяла да изплува. Според Mash най-малко 20 украински войници са били убити.

Украински спецчасти са загинали на фронта

Украински спецчасти са загинали на фронта

Не се разкриват повече подробности

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че е отбило нападение на украинска диверсионна група от силите за специални операции на ВМС на Украйна, която се опитала да акостира в района на Тендровската коса в Херсонска област.

"В резултат на кратка битка четири лодки с десантчици бяха унищожени и потънаха, петата обърна посоката и потегли с висока скорост в обратната посока. Загубите на противника достигнаха до 25 украински военнослужещи. Един военнослужещ е пленен", уточняват от Министерството на отбраната.

Тендровската коса е дълъг тесен остров в Черно море близо до брега на Херсонска област. Руските военни издания пишат, че ако косата бъде превзета, украинските въоръжени сили ще могат да обстрелват окупираната част от Херсонска област (дължината на острова е около 65 км) и северозападната част на анексирания Крим.

Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията остава трудна

Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията остава трудна

Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орловка, западно от Авдеевка