Украйна се нуждае от около 3 милиарда долара чуждестранна финансова помощ на месечна база, за да оцелее през 2024 г., каза в сряда министърът на финансите Сергей Марченко, цитиран от "Ройтерс".

Марченко каза, че макроикономическата стабилност на Украйна по време на войната с Русия е била възможна благодарение на постоянния приток на международна финансова помощ от съюзниците на Киев, нещо, което той добави, че остава решаващо тази година.

"През 2024 г. месечната нужда от външно финансиране ще достигне около 3 милиарда долара. Не можем да позволим забавяне на привличането на външно финансиране", каза Марченко в изявление.

Украйна е получила над 73 милиарда долара финансова помощ от своите западни партньори през двете години, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

Досега тази година нивото на подкрепа беше много по-ниско, тъй като големи пакети от Европейския съюз и Съединените щати претърпяха големи забавяния.

ЕС най-накрая одобри своя четиригодишен механизъм от 50 милиарда евро за Украйна този месец, но пакетът за финансова и военна подкрепа на САЩ остава заседнал в Конгреса, блокиран от републиканските законодатели.

Конгресът на САЩ излезе във ваканция, без да разгледа помощта за Украйна

Конгресът на САЩ излезе във ваканция, без да разгледа помощта за Украйна

Белият дом разкритикува този ход

Обръщайки се към финансовите министри и централните банкери от Групата на седемте големи индустриализирани нации в сряда, Марченко каза, че правителството е било по-активно на пазара на вътрешния дълг през тази година и е потърсило други начини да увеличи бюджетните си приходи.

Висши ръководители на няколко от най-големите държавни компании в Украйна казаха на "Ройтерс", че са платили някои от задължителните си бюджетни плащания предварително, за да помогнат на правителството да покрие бюджетния дефицит.

Бюджетният дефицит на Украйна е около 37 милиарда долара тази година.

Украйна насочва повечето от бюджетните си приходи към усилията за отбрана и разчита на чуждестранна помощ за изплащане на пенсии и заплати на държавни служители, както и за покриване на социални и хуманитарни разходи.

Данните на министерството на финансите показват, че Украйна е получила около 1,2 милиарда долара от Япония и Норвегия през първите два месеца на тази година.

Западните сили спорят за руските активи на финансовата среща на Г-20

Западните сили спорят за руските активи на финансовата среща на Г-20

Тяхното несъгласие подчерта сложния геополитически терен за групата