Според източници на Би Би Си от разузнавателните служби, нощен удар с дрон срещу Новолипецкия металургичен комбинат (НЛМК) е организиран от две украинските разузнавателни служби: СБУ и ГУР.

"Това е един от най-големите металургични заводи в Русия. Работи за руския военно-промишлен комплекс и изпълнява голям брой държавни поръчки. Суровините от това предприятие се използват за производство на руски ракети, артилерия, дронове и т.н. Следователно това е легитимна цел за Украйна", отбеляза източникът.

Както добавят източници от службите за сигурност, дронове на СБУ и ГУР са попаднали в инсталации, предназначени за първично охлаждане на суровия коксов газ. Поражението на тези съоръжения, според източници, ще доведе до спиране на целия производствен процес на металургичния завод за дълго време.

В събота сутринта жители на Липецк съобщиха за звуци от експлозии в града, а в социалните мрежи публикуваха кадри от пожар в Новолипецкия завод.

Губернаторът на Липецка област Игор Артамонов съобщи, че през нощта в един от цеховете на НЛМК е възникнал пожар. "Пожарът е потушен, няма пострадали. Няма опасност от изпускане на опасни вещества", каза той.

По-късно Артамонов съобщи, че през нощта над района на Липецк са били прихванати два дрона.

Нямаше коментари от страна на руските власти или ръководството на предприятието за мащаба на щетите в НЛМК, освен казаното от губернатора на Липецк.

Собственик на Новолипецкия завод е руският милиардер Владимир Лисин. Според Forbes той е един от тримата най-богати хора в Русия и въпреки близостта си с Владимир Путин остава малцина от най-богатите руснаци, които са успели да избегнат санкциите, наложени от Запада срещу Русия за агресията в Украйна.

Forbes писа, позовавайки се на разследване на Times, че предприятието на Лисин е доставяло стомана на руски компании, произвеждащи ядрени оръжия и балистични ракети.

Русия свали украински дронове над няколко области

Русия свали украински дронове над няколко области

По предварителна информация няма разрушения по инфраструктура и пострадали