Руските сили постигнаха известен напредък в град Бахмут. Това признаха от Генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитирани от "Ройтерс".

Те обаче посочиха, че бойците им все още удържат битката, продължаващи от няколко месеца.

В Южна Украйна генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че отлага плановете за създаването на зона за сигурност около окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, за да може да предложи конкретни мерки за защита, приемливи както за Москва, така и за Киев.

Около миньорския град Бахмут и околните градове в Донецка област се съсредоточиха едни от основните сражения по време на голяма част от 13-месечната война. Нито една от страните все още няма пълен контрол над региона и както Украйна, така и Русия търпят тежки загуби.

"Вражеските сили постигнаха известен успех в действията си, насочени към щурмуването на град Бахмут. Нашите защитници удържат града и отблъскват множество вражески атаки", съобщиха от Генералния щаб на украинската армия в редовния си нощен доклад.

Военен експерт вижда изтощение при руските атаки в Бахмут

Военен експерт вижда изтощение при руските атаки в Бахмут

Руските войски се концентрират върху по-малки участъци от фронта, пише Сергей Згурец

Посочва се, че средният брой ежедневни руски атаки на фронтовата линия е намалял от началото на месеца. През последните седем дни техният брой е бил сведен до 69 атаки на ден срещу 124 през седмицата от 1 до 7 март. Само 57 атаки бяха съобщени в сряда.

Руските официални лица твърдят, че техните сили все още овладяват терени в улични боеве в Бахмут.

Украинският военен анализатор Олег Жданов, който е служил в армията, заяви, че офанзивата остава интензивна, но руските войски извършват хаотични атаки по различни позиции.

"Сега изглежда, че врагът е преместил фокуса си към самия град - там се водят най-тежките боеве", отбеляза Жданов, който също потвърди, че украинските бойци все още държат Бахмут.

Тази седмица британското министерство на отбраната определи напредъка на руските сили като "незначителен", а вчера председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили съобщи пред американските депутати, че през последните 20-21 дни руските войски не са постигнали никакъв напредък в и около Бахмут.

Пригожин призна и за загуби в Бахмут

Пригожин призна и за загуби в Бахмут

Все пак твърди, че украинската армия там била унищожена