В момента текат ускорени преговори между Киев и съюзниците му относно исканията на Украйна за ракети с голям обсег, които според нея са необходими, за да се попречи на Русия да унищожава украински градове. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, съобщава "Ройтерс".

Украйна получи обещание за доставки на западни бойни танкове и сега иска и изтребители, за да отблъсне руските сили, които бавно напредват в някои части от фронтовата линия.

"За да намалим драстично ключовото оръжие на руската армия - артилерията, която те използват днес на фронтовата линия - имаме нужда от ракети, които ще унищожат техните складове", посочи Подоляк.

По негови думи на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

"Затова, първо, преговорите вече се водят. Второ, преговорите вървят с ускорени темпове", посочи той, без да разкрива повече подробности.

В отделно изявление Зеленски заяви, че Украйна иска да предотврати руските атаки срещу украинските градски райони и цивилни.

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

Страната е готова и да помогне за плащането на танковете "Леопард 2"

"Украйна има нужда от ракети с голям обсег, за да лиши окупатора от възможността да постави ракетните си установки някъде далеч от фронтовата линия и да унищожи украинските градове", настоя той във вечерното си видеообръщение.

Зеленски отбеляза, че Украйна се нуждае от произведената в САЩ ракета ATACMS, която има обсег от 185 мили (297 км). Засега обаче Вашингтон отказва да предостави оръжието.

Вчера украинските военновъздушни сили отрекоха твърдение, че ще получат 24 бойни самолета от съюзниците, като уточниха, че преговорите продължават.

Испанският вестник "Паис", цитирайки говорителя на украинските ВВС Юрий Игнат, съобщи, че Украйна първоначално е искала две ескадрили от по 12 самолета, за предпочитане изтребители F-16 на "Локхийд Мартин". Впоследствие обаче Игнат поясни, че думите му са били изтълкувани погрешно.

Москва разчете психологическа война в обещаните от САЩ ракети с дълъг обсег за Украйна

Москва разчете психологическа война в обещаните от САЩ ракети с дълъг обсег за Украйна

САЩ непрекъснато провокирали Русия

"Украйна е само на етап преговори по отношение на самолетите. В момента се уточняват моделите на самолетите и техният брой", посочи той.

На брифинг в петък Игнат заяви, че F-16 може да са най-добрият вариант за многоцелеви изтребител, който да замени настоящия флот на страната от остарели бойни самолети от съветско време.

Той отбеляза и че съюзническите страни не харесват публичните спекулации за самолети.

В четвъртък заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Файнър заяви, че Съединените щати ще обсъдят идеята за доставка на самолети "много внимателно" с Киев и неговите съюзници.

От своя страна министърът на отбраната на Германия изключи идеята за изпращане на самолети в Украйна.

Русия предупреди САЩ да не доставя ракети с далечен обсег на Киев

Русия предупреди САЩ да не доставя ракети с далечен обсег на Киев

Подобен ход би превърнал САЩ в страна в конфликта