Връщането на делегацията на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) доведе до подриване на доверието към Германия от страна на Украйна. Това обяви посланикът на Украйна в Берлин Андрей Мелник в интервю за германското издание Die Welt.

"Това решение беше разрушително", изтъкна посланикът, като се оплака, че връщането на Русия в ПАСЕ е било подкрепено от германските депутати и по-специално от ръководителя на делегацията на Германия в ПАСЕ Андреас Ник.

Възмущение в Европа и бойкот заради връщането на Русия в ПАСЕ

Възмущение в Европа и бойкот заради връщането на Русия в ПАСЕ

Седем делегации се оттеглиха…

По думите му в Украйна връщането на руската делегация се възприемало като "фатална грешка".

"Не на последно място, това подкопа доверието на Киев към Германия", подчерта още Мелник. Освен това много хора в Украйна изразявали опасения, че Германия един ден ще се върне към "реалполитик" и ще се договори с Русия зад гърба на Киев, жертвайки неговите интереси, добави украинският дипломат.

През 2014 г., след окупирането на Крим, руската делегация беше лишена от редица права в ПАСЕ.

Украйна бойкотира ПАСЕ заради връщането на Русия

Украйна бойкотира ПАСЕ заради връщането на Русия

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че е "разочарован" от решението на асамблеята

В отговор Русия преустанови участието си в заседанията, а през 2017 г. обяви замразяване на плащането на вноски в бюджета на ПАСЕ, докато не бъдат възстановени пълномощията на делегацията.

В края на юни ПАСЕ възстанови в пълен обем правата на руската делегация. В резултат на това ръководителят на украинската делегация в организацията Владимир Арев заяви, че Украйна напуска ПАСЕ.

На свой ред председателят на украинския парламент Андрей Парубий отмени поканата към наблюдатели от организацията за провеждащите се днес предсрочни парламентарни избори в Украйна.