Украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува остро предложението на Германия и Франция ЕС да обмисли възобновяването на срещите на високо равнище с Русия, преди дебат по въпроса на ръководителите на страните членки на Общността, предаде "Франс прес".

"Инициативите за възобновяване на срещите на високо равнище на ЕС с Русия, без да се забелязва какъвто и да е напредък от руска страна, ще бъдат опасно отклонение от политиката на ЕС за санкции", настоя Кулеба след срещата си с ръководителя на външната политика на ЕС в Брюксел.

"Решението за замразяване на срещите на високо равнище между ЕС и Русия беше взето през 2014 г. на фона на руската агресия срещу Украйна. За съжаление Русия не е демонстрирала воля за промяна на политиката си нито към Украйна, нито към ЕС, и ние смятаме, че възобновяването на срещите е безпочвено", подчерта украинският първи дипломат. 

Меркел настоява: ЕС трябва да се стреми към пряк контакт с Путин

Меркел настоява: ЕС трябва да се стреми към пряк контакт с Путин

"Не е достатъчно американският президент да разговаря с руския президент"

Вчера Франция и Германия излязоха с предложение в последния момент преди срещата днес и утре в Брюксел на ръководителите на страните членки на ЕС, за да може Общността да обмисли потенциална среща с руския президент Владимир Путин след срещата му с американския президент Джо Байдън в Женева миналата седмица.

Но остава съпротива от много страни членки на ЕС - особено в Източна Европа, - които бяха неприятно изненадани от този ход и остават дълбоко предпазливи по отношение разговарянето с Кремъл.

Посланиците на ЕС не успяха да изковат обща позиция по предложението късно снощи и оставиха на ръководителите на страните да изяснят подробностите.

27-членният блок се опитва да преработи стратегията си за сдържане на огромната си източна съседка, след като Брюксел признава, че отношенията с Кремъл вероятно ще се влошат допълнително, въпреки че вече са достигнали "най-ниското си ниво".

Германско-френският план настоява ЕС да застане твърдо и единно по отношение на Москва, но трябва да се опитва да се въвлича с Кремъл по въпроси от взаимен интерес като климатичните промени, здравето, иранското ядрено споразумение и конфликтите в Сирия и Либия.

Франция и Германия искат среща на ЕС с Путин

Франция и Германия искат среща на ЕС с Путин

Критици на по-тесни отношения с Кремъл са загрижени, че това ще възнагради Путин

В предложения проект на заключения, представен от Берлин и Париж за срещата на ЕС, се казва, че Общността "ще преразгледа съществуващите формати на диалог с Русия, включително на ниво ръководители".

Но те също така посочват, че ръководителите ще поискат от Европейската комисия "да представи варианти за допълнителни ограничителни мерки, включително икономически санкции", за да отблъсне "всякаква по-нататъшна злонамерена, незаконна и разрушителна дейност от страна на Русия".

Срещата на ЕС днес трябва да бъде последната за германския канцлер Ангела Меркел преди избори, които да решат нейния наследник през септември.

Меркел пое водещата роля сред ръководителите на страните членки в отношенията с Путин, след като отношенията се влошиха през последните седем години.

"Според мен ние като Европейски съюз също трябва да се стремим към пряк контакт с Русия и руския президент", каза тя в германския парламент днес, като допълни: "Не е достатъчно американският президент да разговаря с руския президент. И Европейският съюз трябва да създаде различни формати за разговори."

Европейски дипломат изтъкна, че "ЕС трябва да бъде твърд и да установи противовес срещу Русия. Той също така трябва да се постави в позиция да се противопостави, по-конкретно на кибератаките. И той трябва да може да участва в диалог с Русия по въпросите, за които има интереси."

Друг контрира, че е "преждевременно" да се говори за среща с руския държавен глава. "Защо да има среща на високо равнище с Путин, ако няма какво положително да се обсъжда", настоя дипломатът.

Подробностите относно точния формат на всяка потенциална среща с Путин все още не са ясни - и тепърва ще се разбере дали в нея ще участват всички 27 национални ръководители или ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Последната среща на високо равнище между ръководителите на ЕС в Брюксел и Путин се състоя в началото на 2014 г., като оттогава руският автократ предпочита двустранни отношения с отделни държави.

Отношенията между ЕС и Русия са в застой, след като Кремъл анексира Крим от Украйна през март 2014 г.

Общността наложи вълни от санкции срещу Москва, а Русия отговори със собствени контрамерки.