Украинският омбудсман Дмитромитро Лубинец Лубинец, говорейки на събитие в Киев, каза, че украинските власти смятат 37 хиляди души - деца, възрастни, цивилни и военни - за изчезнали от началото на пълномащабната инвазия. Според него реалната цифра може да е много по-висока, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Всички данни за военните жертви са непълни и често не могат да бъдат проверени от независими източници. Страните рядко разкриват данни за броя на загиналите бойци, а дори когато го правят, техните данни будят съмнения сред мнозина.

ООН води отчет на цивилните смъртни случаи, но признава, че не разполага с пълна информация. Към март организацията има данни за 10 810 смъртни случая, повече от 8 хиляди от тях са на територии, контролирани от Украйна.

Данни за броя на изчезналите жители на Украйна бяха публикувани преди това от Министерството на вътрешните работи на страната през май миналата година. Тогава бе посочена цифрата от 23 хиляди души.

Руската страна също не оповестява жертвите и ранените си в тази война. Само два пъти от началото на войната й официални лица са давали брой жертви - вторият път през септември 2022 г., когато руското министерство обяви под 5000. На фона на това само преди месец руският президент заяви, че 600 000 руснаци са на фронта в Украйна.

31 хиляди украински войници загинали на фронта за две години
Обновена

31 хиляди украински войници загинали на фронта за две години

Публично Володимир Зеленски назова загубите