Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че Европейският съюз трябва да започне създаването на обща европейска армия, съобщава „Ройтерс”.

Орбан, който е непоколебим критик на политиката относно мигрантите на ЕС, уточни, че сигурността трябва да бъде приоритет за Европа.

„Ние трябва да поставим проблема за сигурността като приоритет, и ние трябва да започнем създаването на обща европейска армия”, коментира унгарският премиер по време на пресконференция след среща между страните от Вишеградската четворка (Унгария, Чехия, Полша и Словакия) и германския канцлер Ангела Меркел във Варшава.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка също изтъкна, че въпросът за обща европейска армия трябва да бъде обсъден, защото „Европа има нужда от по-добро сътрудничество, засилване на отбранителната политика и сигурността”.

Европейският съюз загуби способността си за справяне практически във всички сфери на дейност, смята още Орбан.

„Ние смятаме, че излизането на британците от ЕС не е причина, а ефект от положението в Европа. По наше мнение, сега ние сме длъжни да се борим с два проблема. Първият – Европейският съюз загуби способността си за адаптация практически във всички сфери. Ние не успяхме да си направим изводи от ефектите на икономическата криза, ние не можем да се адаптираме добре към миграцията, тероризма и вътрешната европейска ситуация”, изтъкна още той.

Другият проблем според Орбан е неизпълнението на ангажиментите от страна на ЕС по въпроса за охраната на границите, бюджета и работата на публичните институции.

Също така Орбан призова за връщането на европейските институции към техните преки отговорности, по-специално, предложи Европейската комисия „да приключи с политическите игри”.