Правителството на Орбан е превело тайно осъдения бивш македонски премиер Никола Груевски - през Албания, Черна гора и Сърбия до Унгария. Будапеща отрича да има пръст в бягството, но унгарската общественост е възмутена, посочва Дойче веле.

Осъденият бивш македонски премиер Никола Груевски е бил преведен очевидно нелегално през Албания, Черна гора и Сърбия в Унгария. И то с помощта на унгарските власти. Аферата с бягството на Груевски засилва подозренията срещу правителството на Виктор Орбан за съучастие в търговия с хора и нелегално влизане в страната.

Така унгарското правителство нарушава не само валидното законодателство и унгарското право за предоставяне на убежище, но и наскоро променената конституция, която с формулировката "заселване на чужди хора" фактически забранява миграцията. В тази връзка унгарският депутат Акош Хадхази сезира прокуратурата в Будапеща за срещу неизвестен извършител.

Бягство без паспорт

По информации на албанската и черногорската полиция, които отчасти бяха потвърдени от канцеларията на Орбан, преди седмица Груевски е поискал политическо убежище в унгарското посолство в Тирана. В неделя (11.11) той е заминал с дипломатически автомобил за Унгария, минавайки през Черна гора и Сърбия. Миналата година македонските власти отнеха паспорта на Никола Груевски. В Албания, Черна гора и Сърбия той може да се придвижва и без паспорт, но за влизане в Унгария или която и да е друга страна от ЕС той се нуждае от задграничен паспорт.

Както научи ДВ от черногорската полиция, в неделя в 19:19 ч. Груевски е влязъл в Черна гора през граничния пункт Божай. Той е бил придружаван от двама дипломати от унгарското посолство в Тирана. След смяна на автомобила в Подгорица, Груевски е напуснал Черна гора в 22:16 ч. през граничния пункт Добраково и е влязъл в Сърбия - придружаван от друга двама унгарски дипломати.

До този момент сръбските власти не са отговорили на запитването на ДВ за това кога и как Груевски е напуснал страната на влизане в Унгария. Във вторник (13.11) бившият македонски премиер написа в профила си във Фейсбук, че вече се намирал в Унгария. Унгарският портал за журналистически разследвания Atlatszo твърди, че най-вероятно Груевски е пристигнал в Унгария в сряда - с частен самолет тип "Бомбардие 6000" с регистрационен номер OE-LEM. Този самолет често ползват още унгарският премиер Виктор Орбан и хората от най-близкото му бизнес-обкръжение. Именно в сряда, след триседмичен престой на летището във Виена, същият самолет е изпълнил полет по маршрута Виена-Будапеща-Белград-Будапеща. Журналистическият портал допуска, че Груевски е бил докаран в Унгария именно с този самолет, а постингът на Груевски във Фейсбук от вторник бил за заблуда.

Фидес: Груевски е преследван у дома

Унгарското правителство досега е потвърдило само една от тези информации - че Груевски е поискал убежище в унгарското посолство в Тирана. Шефът на канцеларията на Орбан - Гергели Гюлаш - обаче категорично отрича унгарските власти да са помогнали на Груевски да избяга от Македония.

Шефът на "Връзки с обществеността" на партията на Орбан - Фидес - заяви, че Груевски е преследван у дома от едно ляво правителство, което било под силното влияние на Джордж Сорос. Американският милиардер от унгарско-еврейски произход е сочен от правителството на Орбан за "враг на унгарската нация" - особено във връзка с бежанците и засилената миграция към страните от ЕС.

Македонският министър-председател Зоран Заев заяви на пресконференция в Скопие, че се надява Унгария да зачита международното право и да предаде Груевски на македонските власти. Той допълни, че се надява Унгария да не разреши на Груевски ида избяга, например в Турция или Русия.