Коментарът на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-рано днес, че е обезпокоена за положението в Унгария, е "типичен пример" за "политически двойни стандарти". Това коментира унгарският държавен секретар Золтан Ковач във видеоклип, съобщава "Политико".

Междувременно правителството на Унгария изтъкна, че е напълно съгласно с изявлението на 13 страни членки на Европейския съюз, публикувано вчера, че "дори в тези предизвикателни времена трябва да отстояваме и защитаваме ценностите на свободата, демокрацията, върховенството на закона и зачитането на правата на човека".

Премиерът на Гърция обвини Унгария в "авторитарен опортюнизъм"

Премиерът на Гърция обвини Унгария в "авторитарен опортюнизъм"

Настоява да се управлява демократично

Вчера 13 страни от ЕС излязоха със съвместно изявление, призоваващо извънредните мерки във връзка с коронавируса да бъдат временни и в съответствие с принципите на върховенството на закона, след като парламентът на Унгария в понеделник реши да позволи на правителството на министър-председателя Виктор Орбан да управлява с укази, без да бъде поставен краен срок.

"Ние дълбоко съжаляваме, че това изявление не беше отворено за всички страни членки да се присъединят. Тези ценности, на които се основава Европейският съюз, са общи за всички нас", се подчертава в изявлението на унгарското правителство, в което не се обръща внимание на въпроса за срока на извънредните мерки в Унгария.

Тези ценности "не трябва да се използват за създаване на разделения, особено във време, когато Европейският съюз има голяма нужда от единство и солидарност", продължа изявлението.

Германия настоя всички страни в ЕС да спазват върховенството на закона

Германия настоя всички страни в ЕС да спазват върховенството на закона

Критика като минимум към Орбан и Унгария

Унгария "винаги се е застъпвала за равен преглед на основните ценности на Европейския съюз, който обхваща всички страни членки въз основа на обективни критерии и равно третиране".

А "сравнителен анализ на различните подходи на страните членки към извънредните мерки може да бъде предмет на това упражнение, когато най-тежките дни на кризата вече са зад гърба ни", настояват унгарските власти.

Трите прибалтийски страни (Латвия, Естония и Литва), както и Словакия, които не подписаха вчерашното изявление, днес също изразиха категорична подкрепа за наблюдение на върховенството на закона в страните членки на ЕС по време на пандемията.

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Законодателството е остро критикувано от унгарската опозиция,