Ден след като външният министър на Израел Ели Коен съобщи, че Унгария ще премести посолството си в страната му Йерусалим в близко бъдеще, Будапеща отрече да е взето такова решение.

"Ние управляваме търговски офис в Йерусалим от 2019 г., но досега не е взето решение за по-нататъшни стъпки", каза посланикът на Унгария в Израел Левенте Бенко пред The Times of Israel в четвъртък.

На събитие на Хабад в Будапеща в сряда Коен каза на присъстващите, че "Унгария ще бъде първата страна в Европейския съюз (ЕС), която ще обяви след няколко седмици, че премества посолството си в Йерусалим".

Министерството на външните работи и посолството на Унгария в Израел първоначално отказаха коментар.

Въпреки че реакцията на Будапеща не беше пълно отричане, тя показва, че е била хваната неподготвена от коментарите на Коен.

ЕС заклейми унгарските планове да премести посолството си в Йерусалим

ЕС заклейми унгарските планове да премести посолството си в Йерусалим

Будапеща още през 2019 година премести търговското си представителство

През март високопоставени служители на външното министерство заявиха, че премиерът Бенямин Нетаняху и неговият унгарски колега Виктор Орбан са постигнали споразумение за този ход.

Източници, които потвърдиха планираното преместване на посолството, свързаха този ход с желанието на Орбан да помогне на Нетаняху дипломатически, на фона на политическа нестабилност заради спорните планове на неговото правителство да преразгледа израелската съдебна система.

Нетаняху отдавна поддържа близки отношения с Орбан, който е на власт от 2010 г. Тяхната връзка се затегна още повече след завръщането на Нетаняху на власт след парламентарните избори през ноември.

ЕС вече се противопостави през март на такъв ход от страна на Будапеща, при липсата на мирно споразумение между Израел и палестинците.

Съединените щати, Гватемала, Хондурас и Косово имат пълни посолства в Йерусалим. Няколко други държави поддържат клонове на посолства или търговски мисии в Йерусалим, включително Австралия и Чехия.