Унгария е удовлетворила молбата на бившия премиер на Македония Никола Груевски за предоставяне на политическо убежище, съобщават унгарски медии, като от Унгарската служба за имиграция и убежище са отказали да коментират темата.

Проправителственият вестник Magyar Idok посочва, че унгарските власти са предоставили убежище на Груевски, защото имиграционните власти са заключили, че той ще бъде под риск от политическо преследване, ако се завърне в страната си. 

Груевски избяга в Унгария на 13 ноември, след като в Македония беше издадена заповед за ареста му, за да изтърпи присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хил. евро.

По-рано днес македонското правосъдно министерство изпрати искане до унгарските власти за екстрадиция на Груевски.

Ще се борим до последно за екстрадицията на Груевски, обеща Заев

Ще се борим до последно за екстрадицията на Груевски, обеща Заев

Унгарците да кажат дали Груевски е бил отвлечен

В искането за екстрадиция се казва, че никое от делата, по които Груевски е осъден или е подсъдим, не е политическо дело или дело за военни престъпления и че тези дела не попадат сред случаите, за които по Европейската конвенция за екстрадиция може да бъде отказана екстрадиция.

Според македонските власти всички права на Груевски в процеса са били защитени, както и че всички дела срещу Груевски са били наблюдавани от ОССЕ, член на която е и Унгария.

"Трансперънси интернешънъл" също поиска по-рано днес от Унгария да екстрадира Груевски.

Будапеща помага на Груевски под натиска на Москва, твърди унгарски анализатор

Будапеща помага на Груевски под натиска на Москва, твърди унгарски анализатор

Общественото мнение е разделено

Груевски, който беше премиер от 2006 до 2016 г., е разглеждан като приближен на унгарския премиер Виктор Орбан, въпреки че унгарското правителство настоя, че искането за предоставяне на убежище е чисто юридически въпрос, а не политически.

 

Миналата седмица се появиха и информации, че Груевски е преминал границата с български паспорт. Това бе отречено от българските власти, които заявиха, че бившият македонски премиер няма българско гражданство и не е искал такова.