Унгария планира да построи втора ограда по южната си граница със Сърбия, което ще ѝ позволи да се предпази от всякаква нова вълна от мигранти. Това обяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс”.

Орбан уточни, че новата ограда, която ще бъде построена успоредно до вече издигнатата, ще засили отбранителните способности на Унгария, ако политиката на Турция относно миграцията се промени. Ако това се случи, стотици хиляди могат да се появят на унгарската граница, посочи той в интервю за националното радио.

Унгария и Чехия настояха за създаването на обща европейска армия
Обновена

Унгария и Чехия настояха за създаването на обща европейска армия

Сигурността трябвало да е приоритет за Европа

„Техническото планиране е в ход, за да се издигне по-масивна отбранителна система в непосредствена близост до съществуващата защитна линия, която беше построена бързо (миналата година)", изтъкна унгарският премиер.

По думите на Орбан, Унгария трябвало да се подготви за възможността за провал на сделката между Турция и Европейския съюз за ограничаване на миграцията в Европа през Балканите

Ако не се получи с хубави думи, ние ще трябва да ги спрем със сила, и ние ще сторим”, отсече той.

Оградата от бодлива тел по южната граница на Унгария със Сърбия и Хърватия рязко ограничи потоците от бежанци и мигранти към и през страната.

През миналата година стотици хиляди мигранти се придвижиха от Балканите към Северна Европа. Този поток след това беше намален драстично до съвсем разумни нива.

Орбан уточни, че Унгария щяла също да засили полицейското присъствие, като 3000 полицаи ще бъдат постоянно разположени на южната граница.

По думите му, в интерес на Европа е да работи с Турция и да се споразумее по проблемите, които осигуряват европейската сигурност.

По-късно днес Орбан и другите премиери от страните от Вишеградската четворка ще се срещнат във Варшава с германския канцлер Ангела Меркел.

Орбан изтъква, че задачата на полиците била да променят решението на Брюксел да пуска мигранти в ЕС и да ги разпределя по квоти сред страните членки.

Въпросът е дали Ангела Меркел ще бъде готова да промени това погрешно решение на Брюксел заедно с нас. Дали тя е готова да се бори заедно с нас за това или не”, натърти унгарският премиер.

Унгария ще проведе референдум на 2 октомври за това дали да бъде приета каквато и да е бъдеща квотна система за разселването на мигранти в ЕС.