Lugar Председателят на комисията по международни отношения в американския сенат заяви, че американските военни сили може би ще трябва да помогнат за “изкореняването на тероризма” в близкоизточния конфликт между Израел и Палестина. По думите му това включва и мерки против въоръжената групировка Хамас, която е един от основните виновници за нападенията срещу израелци, съобщава в днешния си брой в. New York Post .

В интервю пред Fox News сенаторът Ричард Лугар заяви, че американските сили могат да действат сами или като част от международна военна коалиция, която да заличи различията между Израел и Палестина, “или може би нещо още по-важно – да изкорени тероризма, който е в основата на пролема”.

Запитан дали американски войски ще тръгнат срещу Хамас, Лугар каза, че “това може да бъде едно от заключенията…но целта може да не е само Хамас”, въпреки че групировката е един от основните прицели на евентуалната атака на САЩ.

Еврейската страна твърдо се противопоставя на подобна намеса. От своя страна представители на Хамас заявиха, че ще отхвърлят всяка сделка между Израел и палестинските власти.