Правозащитната организация Human Rights Watch публикува нови показания на американски войници, свидетелстващи за изтезания над пленници в Ирак.

Докладът на правозащитниците е озаглавен “Грешки на ръководството: Свидетелства от първа ръка за издевателства над пленени иракчани от военнослужещи от 82-ра въздушно-десантна дивизия” и в него се привеждат свидетелствата на трима военни от въпросната дивизия, съобщава агенция “Новости”.

Офицер и двама сержанти от 82-ра въздушно-десантна дивизия, пожелали анонимност, разказали пред представители на организацията, че тяхното подразделение през 2003 и 2004 година многократно са извършвали психически и физически тормоз като средство за изтръгване на самопризнания и намаляване на стреса, се казва в доклада.

Според показанията на военните издевателствата над иракски пленници, извършвани във военната база “Меркюри” в близост до град Фалуджа, са били системни и за тях са знаели командири от различни нива.

Споменава се за лишаване от сън в продължение на няколко дни, изпълняване на физически упражнения до припадък, както и резки смени на температурата.

В доклада се подчертава, че един от военнослужещите 17 месеца е търсил различни военни инстанции, за да даде информация за тормоза, но разследване е започнало едва, след като той се свързал с членове на Конгреса и заплашил с публикуване на данните.

Военнослужещите заявяват, че сътрудниците на военното разузнаване са “насочвали и поощрявали силовите действия по отношение на пленниците”, като в побоите са участвали както редови войници, така и най-малко един следовател.

Представителят на Пентагона Джон Скинър разкритикува доклада на правозащитната организация, като заяви, че това е опит да се манипулира главната тема на деня чрез изопачаване и фактологически грешки.
Той подчерта, че се разследват всички сигнали за злоупотреба с власт по отношение на пленници.
Скинър посочи, че е разгледал всички аспекти на операцията с военнопленниците “под микроскоп”.

До момента във въоръжените сили на САЩ се водят разследвания на около 400 сигнала за злоупотреба с власт по отношение на военнопленници, 230 военни са осъдени и подложени на административни наказания, отбелязва агенцията.