В САЩ е създадено спецподразделение за силово неутрализиране на задграничните средства за масова информация, което ще действа чрез нарушаване на работата на техническата им инфраструктура.

Анализаторът на телевизия NBC Бил Аркин твърди, че на щаб-квартирата на Стратегическото командване на US-армията в базата “Офът” в Омаха, щата Небраска, е “възложена задача за използването и нарушаването на работата на комуникационните и компютърните системи на медиите по цял свят”.

Аркин, който е автор на над 10 книги на военна тематика и списва колонка в електронното издание на вестник “Вашингтон поуст”, смята, че стратегическото командване за неутрализацията на задграничните медии е възложено на т. нар Щаб за поддръжка на мрежови удари (Network Attack Support Staff).
Той се намира в базата “Форт Мид”, щата Мериленд, където се помещава и секретната Агенция за национална сигурност на САЩ, отговаряща за електронното разузнаване.

NBC излъчи коментара на своя анализатор в материал, посветен на скандала между САЩ и Великобритания около твърденията на британския таблоид “Дейли мирър”, че на 16 април 2004 година, по време на среща в Белия дом с премиера Тони Блеър, Буш повдигнал въпроса за нанасяне на бомбен удар срещу сградата на телевизия “Ал Джазира” в Доха.

Във връзка с публикацията на британския вестник Аркин съобщава, че американските военни не са получавали заповеди да бомбардират представителството на която и да била световна медиа, но потвърждава, че действително съществува спецподразделение за неутрализацията на задгранични средства за масово осведомяване.

Вчера Белият дом отговори, че изобщо не смята да коментира информацията за разговора на Буш за евентуално нападение срещу “Ал Джазира”. Не ни е интересно да удостояваме с отговор подобни нелепости и безсмислици, заяви говорителят на Белия дом Скот Маклелан.

От канцеларията на Блеър също отказаха коментар, като се позоваха на факта, че около цитираната от “Дейли Мирър” стенограма в момента се води съдебно разследване, свързано с незаконно изтичане на информация.
Според вестника става дума за секретна стенограма на разговора между Буш и Блеър, по време на който Буш е изразил недоволство от начина на представянето на случващото се в Ирак от страна на “Ал Джазира”.