Китайският военноморски флот предупреди, че американски разузнавателен самолет, прелитащ над изкуствените острови, които Пекин изгражда в спорните води на Южнокитайско море, е напуснал зоната осем пъти, съобщава CNN, които са имали екип на борда на самолета в сряда.

В определен момент, след като американските пилоти са отговорили, заявявайки, че самолетът лети в международно въздушно пространство, китайски радио диспечер, очевидно от военноморските сили, казал с раздразнение: „Това е китайският военноморски флот... Заминавайте си!"

P8-A Посейдон, най-модерният американски военен разузнавателен самолет, е летял на 4500 метра в най-ниската си точка, отбелязва СиЕнЕн.

Този инцидент, наред с неотдавнашното предупреждение от страна на Китай към военен самолет на Филипините да напусне района около архипелага Спратли в Южнокитайско море, подсказва, че Пекин се опитва да наложи изключителна военна зона над новите острови, отбелязва "Ройтерс".

Някои експерти по сигурността се притесняват относно опасността от конфронтация, особено след като американски официален представител заяви през миналата седмица, че Пентагонът обмислял да изпрати военни самолети и кораби, за да подсигурят свободата на корабоплаването около изградените от Китай острови.

Говорител на китайското външно министерство е заявил, че не е запознат с инцидента.

„Китай има правото да извършва наблюдение в съответното въздушно пространство и води, за да защити суверенитета на страната и да предотврати произшествия в морето", подчертал говорителят на китайското външно министерство и добавил: „Ние се надяваме съответната страна да може искрено да зачита суверенитета на Китай в Южнокитайско море".