Най-интересната шпионска история от края на Студената война влиза в лондонски съд, като разследването е свързано с установяване дали Русия е замесена в смъртта на Александър Литвиненко, съобщава „Франс прес".

Преди няколко дни вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей обяви, че започва разследване на причините за смъртта на бившия руски шпионин.

Литвиненко, бивш офицер от КГБ, почина през 2006 година в лондонска болница. Смята се, че е бил отровен с радиоактивен полоний -210 при консумиране на чай. Съпругата на Литвиненко изрази удовлетворение от новината, че започва разследване на смъртта на съпруга й. Семейството на Литвиненко вярва, че той е работил с британските МИ-6 и е бил убит по нареждане на Кремъл.

Днес съдебното изслушване ще започне в 12 часа местно време и се очаква да продължи около два месеца. Много от заседанията ще се провеждат при закрити врата, защото служители на тайните служби могат да свидетелстват, а също така ще бъде представена класифицирана информация.

Източник, близък до разследването, каза пред британския вестник Daily Telegraph, че преди изслушването комуникациите между Лондон и Москва, прихванати от американската Агенция за национална сигурност, показват, че Русия е замесена в случая.

Теорията, че Русия стои зад убийството не е единствената. Смъртта на Литвиненко се свързва и с работа му във Великобритания, Италия и Испания.