Органите на реда в Алжир арестуваха петима души по обвинение, че са помагали на ислямистки радикални групи, укриващи се в планините в провинция Бискри, която се намира на 420 км югоизточно от столицата на Алжир.

Освен това заловените алжирци са организирали нападения над представители на полицията и армията.

Според арабските медии повечето задържани са студенти.
Твърди се, че те са събирали оръжия, пари, лекарства и храни и са ги давали на бойците, като освен това са им и предоставяли информация за предвижването на военни и полицейски патрули.

По данни на средствата на масова информация полицията в Алжир успяла да залови студентите, след като преди това при акция на 8 декември убила четирима ислямисти и арестувала още няколко в Бискри.

Алжирските власти смятат, че в отдалечените части на планинската провинция се укриват около хиляда членове на радикални групировки, които успяват чрез местното население да се доберат до информация за местните полицейски и военни патрули, след което организират нападения.

От 1992 г. в Алжир при сблъсъци между радикалните ислямистки групи са загинали над 150 000 души.

Миналата година с референдума бе одобрен проект на правителството за национално съгласие, който предвижда „безкръвен" начин, с който да се спре въоръжената борба и да се даде шанс на членовете на ислямистките групи да се върнат към нормалния начин на живот.