Турските емигранти, които помогнаха за преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган, не принадлежат на Австрия. Това обяви водещ представител на крайнодясната Партия на свободата в Алпийската република, съобщават турските медии.

След като преброяването на гласовете показа, че 72 на сто от турците в Австрия са подкрепили Ердоган, заместник-председателят на Партията на свободата Йохан Гуденус коментира, че "този изборен резултат показва отново, че интеграцията на хиляди турци е жалък провал".

Турците в България гласуваха масово против Ердоган

Турците в България гласуваха масово против Ердоган

За разлика от тези в Германия например

"Всички онези, които гласуваха за Реджеп Тайип Ердоган в турските президентски избори, e очевидно по-добре да са в Турция отколкото в Австрия", подчерта той в изявление.

Около 270 хил. души с турски корени живеят в Австрия. Сред тях около 107 хил. имаха право да гласуват, а около половината от тях са гласували.

На вчерашните предсрочни избори Ердоган си осигури преизбирането, получавайки повече от 52 процента от гласовете - достатъчно за победа в първия тур. След изборите Турция ще се превърне в президентска република, което беше одобрено на референдум през април 2017 г.

Индже прие резултатите от изборите в Турция, призна Ердоган за президент

Индже прие резултатите от изборите в Турция, призна Ердоган за президент

"Вие сте президентът на всички нас"

Турци бяха изпълнили вчера конферентна зала в австрийската столица Виена, за да следят хода на изборния ден и започнаха да празнуват, след като Върховния избирателен съвет вдигна забраната за публикуване на резултати от изборите след приключването им. Те развяваха турски знамена и пееха песни в прослава на Ердоган и победата на неговата партия.