Консервативната австрийска народна партия (АНП) приключи предварителни консултации с други политически сили на страната и в понеделник ще обяви решение, с кого ще започне практическата част от преговорите за създаване на коалиционно правителство. Това съобщи в петък лидерът на АНП Себастиан Курц, на когото след парламентарните избори президентът Александър ван дер Беллен разпореди да сформира австрийски кабинет.

"Този уикенд Народната партия ще обсъди впечатленията от консултациите. Не по-късно от понеделник ще вземем решение и ще го обявим", каза Курц пред репортери във Виена.

В началото на октомври лидерът на АНП Себастиан Курц получи мандат да състави ново правителство, след като неговата партия спечели предсрочни парламентарни избори. Работата по формирането на кабинета може да продължи до католическата Коледа, 25 декември. Преходното правителство, ръководено от първата канцлерка на Австрия, Брижит Бирлайн, продължава да изпълнява задълженията си до създаването на нов кабинет.

Най-вероятните сценарии могат да се считат за коалиция с Зелените или възстановяване на правителство с дясната Австрийска партия на свободата (APS). Тандемът със зелените може да се сблъска с трудности поради противоречия с ANP относно миграционната политика и енергетиката. Възможно е нова коалиция на ANP и APS да стане възможен резултат, но ръководството на APS поради разочароващите резултати от изборите се оттегли от коалиционните преговори.

На 25 октомври Курц обяви, че неговата партия може да започне преговори на правителството със зелените, ако на етапа на консултация успеят да разрешат разногласията по значими въпроси. Както отбеляза Курц, АНП е в добра консултация със Зелените, но по същество партиите са изправени пред вътрешни разногласия, което може да бъде пречка за коалицията.