Багдад В централните райони на Багдад започва инсталирането на камери, чрез които на кръгъл час ще бъде предавана в Интернет информация за живота в иракската столица.

Това дава основания да се смята, че милиони потребители на глобалната мрежа ще могат on line да наблюдават евентуалните военни действия в случай на война срещу Ирак. Официален Багдад се надява, че тази стъпка ще засили антивоенните настроения в света, съобщава в свой материал Ashargalawsat.com.

Проектът “Уеб камера в Ирак” е създаден от група независими журналисти. Разбира се, уточнява изданието, това начинание е подкрепено от иракските власти, защото за инсталирането на цифрова камера в Ирак е необходимо разрешение от няколко министерства, включително и от вътрешното ведомство.

Начинът, по който досега са се показвали на света събитията в Персийския залив, напомня филм със суперефекти или нещо от рода на видеоигрите, заявяват организаторите на проекта. Позицията на Ирак е представяна само като изявления на правителството или опозицията, а жертвите сред населението не са показани в новинарските сюжети.

Иракчани никога не са били показвани, като че ли не съществуват. Дори западните масмедии въобще да не отразяват живота им, очевидно в Ирак живеят и други хора – американци, австралийци, испанци. Ние сме длъжни да ги покажем такива, каквито са, подчертават авторите на “Уеб камера в Ирак”.

За тази цел в близките 2 седмици в Багдад ще бъдат инсталирани десетки камери, като се предполага, че проектът ще обхване и други иракски градове.