Скупщината на Черна гора прие резолюция за геноцида в Сребреница от 1995 г. и освободи от длъжност министъра на правосъдието Владимир Лепосавич, който отричаше, че той е "еднозначно установен" факт.

С приетия документ се забранява публичното отричане на извършените престъпления, съобщава Balkan Insight.

В резолюцията се осъжда геноцидът в Сребреница, при който силите на босненските сърби избиха около 8000 мъже от мюсюлманската общност. Отбелазва се, че тази с стъпка Черна гора изразява своята ангажираност към защитата на човешките права като част от процеса на своята евроинтеграция.

Управляващата просръбска партия Демократичен фронт гласува против резолюцията и обяви бойкот на парламента, което може да повлияе на стабилността на правителството, се посочва в публикацията.

Лидерът на босненските сърби настоя, че не са извършвали геноцид в Сребреница

Лидерът на босненските сърби настоя, че не са извършвали геноцид в Сребреница

Иска повторно отваряне на дебата по темата

Премиерът на страната Здравко Кривокапич още през април започна процедура за отстраняване на Владимир Лепосавич, заради което от Демократичния фронт поискаха оставката му настояха за ново коалиционно споразумение.

Напомняме, анклавът Сребреница, който през април 1993 г. беше обявен от Съвета за сигурност на ООН за "зона на сигурност", беше завзет от армията на босненските сърби през юли 1995 г. Международният трибунал за престъпленията в бивша Югославия установи, че тогава са били убити между 7000 и 8000 босненски мюсюлмани. Разследването установи, че убийствата са извършени от армията на Република Сръбска под командването на генерал Ратко Младич.

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

Босненски сърби избиха 8 372 босненски мюсюлмани през 2015 г.