Гражданите, които са били ваксинирани срещу новия коронавирус и са развили имунитет, трябва да могат да се върнат в обществения живот. Това коментира германският външен министър Хайко Маас в интервю за вестник "Билд ам зонтаг".

"Смятам, че ваксинираните хора трябва да могат да се ползват отново от основните си права", отбеляза той.

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

"Медицинско изискване, доказва ваксиниране", трябва да се ваксинира "бързо и масово"

Маас добави, че получаващите ваксина хора няма да се разболеят и няма да е необходимо да бъдат настанени в интензивни отделения или да бъдат сложени на командно дишане.

"И ако само ваксинирани граждани са в ресторанти или на кино, те няма да си навредят", изтъкна още германският първи дипломат.

Хайко Маас рядко говори по вътрешнополитически въпроси. Той стана първият член на правителството на Ангела Меркел, който предложи да се предоставят привилегии на ваксинираните. Тази идея не е популярна в Германия.

Броят на жителите на Германия, които са ваксинирани срещу коронавируса, вече надхвърля 1 млн. души (малко над 1% от цялото население). На първо място, ваксината беше получена от обитатели на старчески домове и хора, работещи в здравния сектор.

От 16 декември в Германия действа строг карантинен режим. Почти всичко е затворено, с изключение на хранителните магазини.

Без сертификат за ваксинацията това лято в Гърция

Без сертификат за ваксинацията това лято в Гърция

Туристите ще се тестват на границата с бързи тестове

От началото на епидемията в Германия са регистрирани над 2 046 000 заразени, от които са починали 46 674 души.