В Харков ще бъде построено първото подземно училище в Украйна, заяви кметът на града Игор Терехов. Според него ще бъде възможно да се провеждат класове в него дори по време на въздушни удари. Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

"Планираме да изградим първото подземно училище в Украйна, което ще отговаря на съвременните регулаторни изисквания за защитни съоръжения. Такова укритие ще позволи да продължи безопасното редовно обучение на хиляди харковски деца дори по време на ракетни заплахи", отбеляза Терехов.

"Харков ще продължи да инвестира в образованието. Няма да намалим разходите за образование както тази година, така и през следващата година, въпреки липсата на бюджетни средства и доста трудната задача да балансираме местния бюджет, като вземем предвид съществуващия дефицит", пише кметът на Харков в "Телеграм".

Според УНИЦЕФ в началото на тази учебна година от началото на пълномащабната война в Украйна са напълно унищожени 1300 училища.

Руски военни обстрелват Херсон и Харков, има ранени

Руски военни обстрелват Херсон и Харков, има ранени

Чути са експлозии, отбелязва се къде са атакували военните

Само една трета от учениците в Украйна посещават уроци на живо, се казва в доклада на международната организация. Друга трета от децата са в смесен формат на обучение (част от часовете се провеждат онлайн, част офлайн). Останалите ученици учат изцяло задочно.