Властите на САЩ заключиха, че има вероятност Робърт Левинсън, бивш служител на ФБР, който изчезна в Иран през 2007 г., да е умрял, но Техеран не е уведомил официално Вашингтон. Това обяви в сряда американският президент Доналд Тръмп на брифинг за журналисти в Белия дом.

Държавният глава беше помолен да потвърди информацията, получена от семейството на Левинсън, че американските власти са заключили, че Левинсън е починал по време на задържането си в Иран. Това уточни Си Ен Ен.

"Той беше прекрасен човек и има прекрасно семейство. Трябва да кажа това - семейството беше информирано за това, както аз го разбирам, - но ситуацията изглежда зле", отговори Тръмп. "Той беше болен дълго време, имаше сериозни проблеми със здравето, преди да бъде задържан или заловен със сила. Ние сме много съпричастни със семейството", подчерта американският президент. "Те иранските власти не ни казаха, че е мъртъв, но мнозина смятат, че това е така", добави Тръмп.

Робърт Левинсън изчезна по време на бизнес пътуване до иранския остров Киш през март 2007 г. Американските власти неколкократно призоваваха Техеран да помогне да го намерят.