Ню Йорк Прокуратурата на Националната съдебна колегия на Испания настоява да бъде осъден на 62 512 години затвор и глоба от 300 506 евро ръководителят на мрежата на “Ал Кайда” в Испания Имад Един Баракат Яркас, известен още като Абу Дада.

Той е бил арестуван през 2001 година в хода на полицейската операция “Датил”. Испанското правосъдие обвинява Абу Дада и неговите 23 съмишленици, които са членували в каталунското отделение на “Ал Кайда”, в съпричастност към терористичните актове от 11 септември 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон.

Общо всички обвиняеми трябва да бъдат осъдени на 230 хил. години – по 25 години за всеки един от 2 793-мата загинали по време на терористичните удари.

Кореспондентът на агенция “Новости” обаче подчертава, че на практика всеки затворник в Испания може да излежи присъда не по-голяма от 30 години, тъй като в страната няма смъртна присъда и доживотен затвор.

Обвиненията срещу членовете на испанската мрежа на “Ал Кайда” включват и други престъпления, като съпричастност към терористична организация, финансиране и осигуряване с фалшиви документи на Мохамед Ата – един от изпълнителите на терористичните удари от 11 септември.

Сред обвиняемите е и известният кореспондент на катарската телевизия “Ал Джазира” Тайсир Алуни, който, според прокурора, трябва да бъде осъден на 9 години затвор. Делото срещу членове на “Ал Кайда” е първото в света дело за терористичните атаки от 11 септември 2001 година.

Предполага се то да започне през пролетта тази година.

Разследването е водил известният мадридски съдия дознател Балтасар Гарсон.