Противоречивият закон за реформа на съдебната система в Израел, който предизвика огромни протести, ще бъде отложен до следващата сесия на Кнесета, след почивката за Пасха през април, съобщи CNN. Лятното заседание на Кнесета продължава от 30 април до 30 юли.

Това обявиха от партията "Еврейска сила" на министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир. От партията настояват реформата трябва да бъде приета "чрез диалог".

Като част от сделката между партиите в голямата коалиция ще бъде създадена Национална гвардия към министерството на Бен Гвир, се казва в изявлението. Не е ясно точно какво предвижда това.

Израелският президент настоява за спиране на съдебната реформа

Израелският президент настоява за спиране на съдебната реформа

Страната е обхваната от безпрецедентни протести

Министър-председателят Бенямин Нетаняху все още не е коментирал евентуалното отлагане, но има съобщения, че ще го направи по-късно днес.

Според друг член на коалицията министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху може наистина да отложи дебатите по спорната съдебна реформа за следващия месец, макар и първоначално се говореше за юли месец.

Днес в цялата страна започна всеобща стачка, при която работниците в почти всички основни сектори излязоха навън, а протестите задръстиха улиците и препълниха центровете на градовете в цял Израел с искане за прекратяване на законопроекта. Това последва драматична нощ на протести след съобщението на Нетаняху, че е уволнил министъра на отбраната Йоав Галант, който публично поиска спорната промяна в законодателството, която ще облагодетелства премиера Нетаняху, да бъде оттеглена. 

Израел прие закон, ограничаващ възможностите за отстраняване на премиера

Израел прие закон, ограничаващ възможностите за отстраняване на премиера

С 61 срещу 47 гласа Кнесетът одобри законопроекта