Срещу 61-годишен канадски гражданин е повдигнато обвинение за убийствата на две жени, открити мъртви в домовете им в Торонто в разстояние на няколко месеца преди почти четири десетилетия, съобщи АП.

Началникът на полицията в Торонто Джеймс Рамер съобщи, че Джоузеф Джордж Съдърланд от Мусони в Онтарио, е бил арестуван миналия четвъртък и обвинен за убийствата на Ерин Гилмор и Сюзън Тайс през 1983 г.

И двете жени са били сексуално насилвани и намушкани с нож, каза Рамер. Въпреки че телата им са открити с разлика от четири месеца, през 2000 г. детективите свързват смъртните случаи с помощта на ДНК технология и разследващите подозират един и същ мъж и в двата случая - каза той.

Полицията съобщи, че Гилмор е била 22-годишна амбициозна модна дизайнерка, а Тайс - 45-годишна майка на четири деца, която имала магистърска степен по социална работа и работела с деца в неравностойно положение.

"Всички сме много щастливи, че е извършен арест за жестоките убийства на Ерин и Сюзън Тайс", заяви Шон Маккоуън, брат на Ерин. "Това е ден, който аз и ние чакахме почти цял живот".

Детектив сержант Стив Смит заяви, че напредъкът в науката е позволил на разследващите да стеснят кръга на заподозряното семейство, а след това и на заподозрения. Полицията проверява дали Съдърланд е свързана с други случаи.

Смит заяви, че по време на смъртта Съдърланд е живял в Торонто. Той каза, че има забрана за публикуване на информация по случая и отказа да съобщи повече подробности.

Следващото заседание на съда, на което Съдърланд ще се яви, е на 9 декември.