Турция не признава руския статут на Крим, тъй като е заинтересована полуостровът да е в "разпадаща се Украйна". Това обяви Георгий Мурадов, постоянен представител на Крим при руския президент и вицепремиер на местното правителство.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви след разговори с украинския си колега Дмитро Кулеба, че Турция подкрепя инициативата на Киев за "кримска платформа". Освен това, по думите му, турската страна ще продължи да укрепва отношенията с Украйна в областта на военното сътрудничество и отбранителната промишленост.

Украйна арестува 44 самолета на Русия в Крим

Украйна арестува 44 самолета на Русия в Крим

В окупиран Крим действията на Киев бяха наречени политически блъф

"Турция е заинтересована от това Крим да се окаже в деградираща и разпадаща се Украйна с перспектива за последващо териториално придобиване. Илюзорният характер на тези сметки е доказан от историята. Именно те доведоха османските лидери до крах. Струва си да напомним древната мъдрост, че забравянето на историята лишава от бъдеще онези, които го допускат", коментира Мурадов пред руската държавна новинарска агенция РИА "Новости".

Той добави, че в същото време в турското общество все по-често се чували гласове в защита на руския статут на Крим и укрепването на приятелските отношения с Русия, която била люлка включително на тюркски народи.

Путин печели Крим и губи Русия

Путин печели Крим и губи Русия

Русия, гледана от Европа, обикновено изглежда като голяма, силна и често агресивна държава, с ревизионистки дневен ред. Но погледната от Азия, Москва има много по-различен наглед. Там тя се опитва да съхрани статуквото

Създаващата се "кримска платформа" преследвала изключително провокационна цел - влошаване на международната обстановка, настоя Мурадов.

"Всички прекрасно разбират, че въпросът с Крим е решен недвусмислено. Крим е руски регион и не може да има друга трактовка. Тези, които поставят под въпрос териториалната цялост на Русия, рискуват да се сблъскат със сериозни последици", предупреди той.

По-рано Кулеба заяви, че международната среща на високо равнище "кримска платформа", на която се планира да се обсъди въпросът за "възвръщането" на полуострова, ще се проведе през май 2021 г. в Киев. Украйна предложи на Турция, Франция, Великобритания, Германия и САЩ да се присъединят към платформата. 

В Украйна предлагат връщането на Крим през Беларус

В Украйна предлагат връщането на Крим през Беларус

В Беларус има почти половин милион украинци