Правителството на Северна Македония търси решение по въпроса с общата дата за отбелязване на празника на Гоце Делчев.

Припомняме, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Комисията за общата ни история не работи, македонците не отстъпвали за Гоце Делчев

Впоследствие темата коментира и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината. "От Северна Македония не искаме нищо повече от истината", каза тя и определи действието на Георги Димитров като едно от най-големите предателства.

Захариева се срещна и с своя колега от македонска страна Никола Петков, когато каза, че общите историческите въпроси са най-важните елементи от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Пред Петков тя също заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

По данни на Нова именно коментара на Захариева е провокирало поставянето на въпроса на дневен ред в западната ни съседка.

Припомняме и че Каракачанов посочи, че Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС.

България няма да прави компромиси с Македония за историята, отсече Захариева

България няма да прави компромиси с Македония за историята, отсече Захариева

Ангел Димитров: Митове и стереотипи трудно се разграждат