В НАТО са знаели, че въоръжените сили на Украйна подготвят атаки с дронове срещу руски летища. Това заяви Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията, цитиран от ТАСС.

"Провокациите срещу руските стратегически летища Дягилево и Енгелс, в които участваха реактивни бойни безпилотни самолети Ту-141 "Стриж", можеха да създадат сериозни заплахи за ядрената сигурност", подчерта дипломатът по време на пленарна сесия на Форума на ОССЕ за сътрудничество в областта на сигурността.

"НАТО беше наясно с подготовката на неотдавнашните украински атаки срещу руските военни летища. Ние незабавно отговорихме на тях, като нанесохме масиран удар по украинската военна командна система, съоръжения на отбранителната промишленост и енергийни обекти. Никой не трябва да се съмнява, че това ще се случва всеки път, ако Украйна продължава да извършва терористични атаки", категоричен бе Гаврилов.

ISW: Украйна показа, че може да удари руски стратегически ВВС бази

ISW: Украйна показа, че може да удари руски стратегически ВВС бази

Кремъл продължава да удря по енергетиката на Украйна

Той отбеляза, че през тази година е била извършена работа за възстановяване и модернизация на безпилотните самолети съветско производство, които Украйна е използвала при атаките. В дейностите участваха експерти от базираното в Киев конструкторско бюро "Луч" и американската Raytheon Technologies.

"Дронът е превърнат в бойно оръжие с обсег на действие до 1000 км, способно да носи фугасна бойна глава с тегло до 80 кг и да използва американската система за глобално позициониране (GPS) за насочване", обясни Гаврилов.

Украйна нанесла 11 удара по руски части

Украйна нанесла 11 удара по руски части

Но Русия е ударила жилищни сгради в Украйна

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че в понеделник сутринта Киев е опитал да нанесе удари със съветски реактивни дронове по военните летища Дягилево в Рязанска област и Енгелс в Саратовска област. Целта е била руската авиация на далечни разстояния да бъде изведена от строя.

Министерството на отбраната уточни, че системите за противовъздушна отбрана на руските въздушно-космически сили са прихванали летящи на малка височина украински дронове.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт съобщи във вторник, че петролно хранилище, разположено близо до летище Курск, се е запалило след атака с дрон.