Точно четири години след извършените от Андерш Брайвик кървави атаки в Норвегия беше открит център, посветен на трагедията, съобщава „Франс прес".

Припомняме, на 22 юли 2011 година Брайвик, който обяви война срещу мултикултурализма, детонира 950-килограмова бомба пред сградата на правителството. При атентата загинаха 8 души. Малко по-късно той атакува лагер на остров Ютоя и уби още 69 души, предимно тинейджъри, а 56 бяха ранени.

Експозицията има за цел да напомня и да учи за борба с екстремизма.

Премиерът на страната Ерна Солберг каза, че информационният център трябва да разпространява знания с цел борба с омразата, насилието и тероризма.

Някои в Норвегия не одобряват центъра, защото са изложени и някои неща, които са използвани от Брайвик по време на атаките, включително негова фалшива полицейска карта и части от натъпкания с експлозиви ван. Скептиците смятат, че центърът може да се превърне в „зала на славата" в полза на Брайвик.

Правителството обяви, че центърът е бил заплануван след консултации с някои от оцелелите и роднини на загинали.

Но мнозина искат да забравят Брайвик.

36-годишният Брайвик излежава 21-годишна присъда, която може да бъде удължена. Извършените от него атаки са най-кръвопролитните в страната от Втората световна война.

Междувременно британското издание „Гардиън" пише, позовавайки се на изследване, публикувано в списание Scandinavian Psychologist, че роднините на загиналите все още са твърде травматизирани, за да работят пълноценно.

Шестима от 10 родители все още не могат да се отърсят от скръбта, а двама от трима родители все още имат значителни симптоми на посттравматичен стрес.