Президентът на САЩ Джо Байдън защити хаотичното американско изтегляне от Афганистан в реч пред Общото събрание на ООН, като настоя, че това била необходима стъпка за пренасочване на политиката на САЩ към съсредоточаване върху глобално предизвикателство от антидемократични системи, COVID-19 пандемията и климатичните промени, предаде "Ройтерс".

"Приключихме 20-годишния конфликт в Афганистан и след като приключваме тази епоха на безмилостна война, ние отваряме нова епоха на безмилостна дипломация", изтъкна Байдън при първото си участие като президент на Общото събрание на ООН.

Путин: САЩ оставиха отворена кутията на Пандора в Афганистан

Путин: САЩ оставиха отворена кутията на Пандора в Афганистан

САЩ "избягаха, Западът остави цял арсенал от съвременни оръжия, военна техника и боеприпаси - няма нищо добро в това"

Сблъскващ се с критики за изтеглянето от Афганистан, Байдън се зарече да защитава жизненоважни национални интереси на САЩ, но уточни, че "мисията трябва да бъде ясна и постижима", а американските военни "не трябва да се използват като отговор на всеки проблем, който виждаме по света".

Байдън се надяваше да представи убедителен аргумент, че САЩ остават надежден съюзник на своите партньори по целия свят след години на политика "Америка на първо място", водена от неговия републикански предшественик Доналд Тръмп.

Байдън подчерта, че светът е изправен пред решаващо десетилетие и че решаването на различни предизвикателства "ще зависи от способността ни да разпознаваме общата ни човешка природа".

Той настоя, че "вместо да продължаваме да водим войните на миналото, ние приковаваме очите си" към предизвикателства като пандемията, справяне с климатичните промени, киберзаплахи и управление на промяната на "динамиката на глобалната власт".

Новото правителство на Афганистан не вдъхва оптимизъм на Германия
Обновена

Новото правителство на Афганистан не вдъхва оптимизъм на Германия

Според Хайко Маас страната е изправена пред тройна криза

Американският президент увери, че САЩ не се стремят да разгърнат нова Студена война. "Не се стремим - повтарям, не се стремим - към нова студена война и свят, строго разделен на блокове", подчерта той.