Експерт по правата на човека към ООН призова за глобална забрана на "терапията за обръщане", насочена към промяна на сексуалността на ЛГБТ хората, като нарече подобни практики "унизителни и дискриминационни", съобщава "Франс прес".

Виктор Мадригал-Борлоз, независимият експерт по защита срещу насилието и дискриминацията въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност, отправи призива, докато представяше доклад пред Съвета за правата на човека на ООН в Женева.

В изявление той каза, че подобни практики "причиняват голяма болка и страдание на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и полово неопределени (ЛГБТИ) лица, което често води до дълготрайни психологически и физически щети".

Независимите експерти на ООН не говорят от името на ООН, а докладват на организацията своите констатации.

"Тези интервенции са насочени изключително към ЛГБТ лица с конкретната цел да се намесят в тeхния личен интегритет и автономия, тъй като тяхната сексуална ориентация или полова идентичност не попадат под това, което се възприема от определени лица като желана норма", коментира Мадригал-Борлоз.

"По своята същност те са унизителни и дискриминационни и се коренят в убеждението, че ЛГБТ лицата са по някакъв начин по-малоценни и че на всяка цена трябва да променят ориентацията или идентичността си, за да отстранят тази предполагаема малоценност", изтъкна още експертът. 

Докладът му пред Съвета по правата на човека съдържа доказателства от 130 становища.

Тези споменати обръщания са били опитвани чрез побой, изнасилване, електрически ток, принудителна терапия с лекарства, затвор, принудителна голота, словесно унижение и други актове на физическо, психическо и сексуално насилие.

Костариканският адвокат заяви, че забраната в световен мащаб ще изисква съгласувани усилия между държави, медицинска общност, гражданско общество и религиозни организации.

"Подобни практики представляват грубо нарушение на правата на телесна автономия, здраве и свободно изразяване на нечия сексуална ориентация и полова идентичност", настоя той.

"В крайна сметка, когато се извършват принудително, те също така представляват нарушение на забраната за изтезания и малтретиране", добави адвокатът.

През март 2018 г. Европейският парламент прие резолюция, с която осъди терапията за промяна на сексуалността и призова страните членки на ЕС да я забранят.

През март тази година правителството на Канада обяви законопроект за забрана на терапията за промяна на сексуалността.

Според скорошно официално проучване 47 000 канадски мъже, които се идентифицират като част от малцинствена сексуална група, са били подложени на терапия за обръщане.