Приемането на закона "За олигарсите" може да доведе до бягството на украинския президент Володимир Зеленски в Русия. Това обяви в "Телеграм" Алексей Гончаренко, депутат във Върховната Рада от партия "Европейска солидарност".

Политикът смята, че законопроектът превръща Украйна "в монархия под ръководството на Владимир Първи".

"Това е голяма корупция. Съветът за национална сигурност и отбрана (СНСО), а всъщност самият Зеленски, ще решава кой е лош и кой е добър. И ще започне веднага: ако не искате да сте лоши, вземете куфар с пари и го занесете на Банковая (улицата, където се намира седалището на президента, б. р.)", коментира Гончаренко.

Бивш президент на Украйна вярва в потенциала на Зеленски като държавен глава

Бивш президент на Украйна вярва в потенциала на Зеленски като държавен глава

Сегапният президент е срещу системата, за разлика от предшествениците си

Депутатът изрази мнение, че законът ще позволи да се оказва влияние на медиите, така че те да не отразяват как "правителството ограбва страната".

"Владимир Александрович, искам да ви напомня едно, че всичко това няма да сработи в Украйна и ще завърши с едно - Ростов", предположи Гончеранко, имайки предвид, че Зеленски ще стори същото като бившия украински президент Виктор Янукович, който след Майдана в Киев в началото на 2014 г. беше принуден да избяга в Русия и по-конкретно в град Ростов.

Той също така отбеляза, че законопроектът е бил приет, без да се чакат заключенията на Венецианската комисия, тъй като инициаторите му знаели, че европейците "никога няма да могат да подкрепят подобно нещо".

По-рано украинският парламент, по инициатива на президента, прие закон "За олигарсите", според който СНСО ще взема решение за признаване на олигарх и ще поддържа специален регистър.

Съд в Украйна осъди Янукович на 13 години за държавна измяна

Съд в Украйна осъди Янукович на 13 години за държавна измяна

Бившият украински президент, който беше свален от власт през 2014 г.