Сериозен дебат се разрази в Русия след вчерашните сблъсъци в Москва във връзка какво да е отношението на страната към имигрантите.

Руският омбудсман предлага визов режим за страните от Общността на независимите държави.

Аз предлагам визов режим. Но едновременно с това, хората, които живеят тук и работят усърдно от дълго време, които не са свързани с корупция или престъпна дейност, трябва да се радват на нормални права на живот и работа", подчерта омбудсманът по човешките права Владимир Лукин, цитиран от руски агенции.

По думите му трябва да се предприемат определени мерки, включително депортация за тези хора, които не се знае какви ги вършат.

В бъдещ период правителството трябва стриктно да контролира визите и възможните райони за имиграция. Нямаме достатъчно работна ръка и наемането на местни жители трябва да бъде приоритет, допълни той.

Говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин заяви, че комитета отново е излязъл с предложенията си за вземане на пръстови отпечатъци, ДНК регистрация на имигрантите. Комисията също ще провери дали действията на тълпата в западната част на Бирюлево могат да бъдат квалифицирани като масови безредици.

Имаме нужда от тригодишна програма за пълно спиране използването на работна ръка от чужбина, която може да бъде заменена добре с московчани и жители в региона на Москва и съседни региони", коментира ситуацията руският политик Владимир Жириновски.

Припомняме, до сблъсъците и безредиците в западната част на Бирюлево се стигна, след като разгневени хора поискаха полицията да открие мъж, който е отговорен за убийството на местния гражданин Егор Щербаков и по-късно по-екстремни участници започнаха да вилнеят по улиците.

Без да се потвърждава информацията 25-годишният Щербаков е бил убит от емигрант от Северен Кавказ, докато се е прибирал с приятелката си в четвъртък вечерта.

Ядосаните московчани нахлули в овощната база в столичния район Бирюлево заради съмнения, че убиецът се укрива именно там, което е довело до ескалиране на напрежението.

Обявена е награда от около 1 млн. рубли (25 000 евро) за информация, която може да доведе до залавянето на убиеца. Според Интерфакс служителите на реда работят по версията, че убиецът е работил в дюнерджийница.