Няколко хиляди души излязоха на нов екопротест в сръбската столица Белград, след като вчера демонстранти блокираха мостове и пътища в различни градове в западната ни съседка и влязоха в сблъсъци с полицията, която образува кордони в опит да ги спре, информира "Асошиейтед прес".

Демонстрацията днес е организирана в знак на протест срещу тревожното ниво на замърсяване на въздуха в Сърбия от въглищните централи, липсата на филтриращи въздуха системи в мините и заводите, старите коли и използването на неподходящо гориво за отопление в домовете.

Протестиращите носеха плакати с надписи като "Въздухът е опасен" и "Вие ни задушавате". Те преминаха в шествие през центъра на Белград, надувайки свирки и скандирайки антиправителствени лозунги.

Вучич: Сърбия затваря въглищните си централи, когато и Полша ги затвори

Вучич: Сърбия затваря въглищните си централи, когато и Полша ги затвори

Сърбия е под натиск да загуби енергийната си сигурност

Сърбия е една от най-замърсените страни в Европа, но обществените протести едва наскоро привлякоха внимание, след като природозащитници обвиниха властите, че позволяват на чуждестранни инвеститори, предимно от Китай, да вредят допълнително на околната среда.

Вчера хиляди протестиращи блокираха трафика на ключови места в Белград и в други градове, разгневени от два закона, които според тях отварят пътя за подобни проекти. Едночасовата блокада доведе до сблъсъци с полицията и арести. В социалните мрежи се появи видео от град Шабац, на което се вижда как неидентифицирани бият протестиращи с палки.

Китайска стоманодобивна фабрика покрива град в Сърбия с червен прах, сее рак

Китайска стоманодобивна фабрика покрива град в Сърбия с червен прах, сее рак

"Не излизаме. Не смеем."

Западна Сърбия се превърна в център на екологичното движение заради опита на компанията Рио Пинто да открие литиева мина в района. Компанията уверява, че ще спазва най-високи екологични стандарти, но активистите и експерти настояват, че мината ще унищожи земеделските земи, животинския свят и реките.

Сръбският президент Александър Вучич и неговото популистко правителство твърдят, че екопротестите били политически мотивирани. Те обещаха да се справят с огромните екологични проблеми на Сърбия, но подчертаха, че нямат намерение да спрат скоро въглищните мини.

Някои големи китайски инвестиции в страната, като покупката на голяма мина за мед и злато и на единствения завод за производство на стомана, значително повишиха въглеродните емисии в Сърбия.

Близо 19 хил. души жертва на замърсяването от въглищни централи в Европа

Близо 19 хил. души жертва на замърсяването от въглищни централи в Европа

В България починалите са близо 300 души