След като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви плановете си да посети през следващия месец икономически форум в Русия, той е срещнал съпротива от САЩ, някои европейски страни и дори сред най-близкото си обкръжение от сътрудници, съобщава „Политико”, позовавайки се на дипломатически източници.  

По-рано говорител на Европейската комисия уточни, че Юнкер планира да присъства на Международния икономически форум в Санкт Петербург на 16 юни. Той се очаква да обсъди програмата за сътрудничество между Москва и Брюксел.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия се надява да намери траектория за подобряването на двустранните отношения между Москва и Брюксел и гледа на посещението на Юнкер като израз на готовност за диалог.

Юнкер ще бъде първият ръководител на европейска институция, който ще посети Русия откакто бяха наложени санкциите срещу Москва заради участието ѝ в конфликта в Украйна през март 2014 г.

Според източниците, Вашингтон и европейски държави са обезпокоени, че посещението на Юнкер ще укрепи позицията на Русия преди предстоящата среща на ЕС за удължаване на антируските санкции.

Няколко страни – включително Великобритания и САЩ, както и някои балтийски и централноевропейски държави – са изразили в поверителен контекст безпокойство заради хода на Юнкер, отбелязва „Политико”.

„Срещите заради самите срещи не носят добавена стойност за отношенията между ЕС и Русия”, коментирал пред изданието литовският външен министър Линас Линкевичюс, като допълнил: „Кремъл използва срещите, за да се създаде впечатление за бизнес както винаги, и обикновено съобщава това впечатление пред своята собствена общественост.”

Някои служители на Европейската комисия са препоръчали на Юнкер да не участва във форума.