Само осем дни преди президентските избори през 2020 г. консервативният съдия от Върховния съд на САЩ Брет Кавано написа в становище, свързано със спор за гласуване в Уисконсин, че "щатските съдилища нямат празен чек, за да пренаписватат законите за изборите на щата за федерални избори", припомня Ройтерс.

Думите на Кавано, заедно с тези на някои от колегите му консервативни съдии, които критикуват държавните съдилища в други спорове, свързани с избори, предвещаваха голямо дело, което трябва да бъде разгледано в сряда и което може да даде на политиците повече власт върху провеждането на изборите и да ограничи способността на щатските съдилищата да проверяват тези действия.

Върховният съд, който има консервативно мнозинство 6-3, трябва да разгледа обжалване на решение от февруари на върховния съд на Северна Каролина да отхвърли карта, очертаваща 14-те района за Камарата на представителите на САЩ, одобрена от контролирания от републиканците щатска законодателната власт, като тенденциозно изработена срещу избирателите на демократите.

Републиканските законодатели от Северна Каролина, които подават жалбата, искат от Върховния съд да приеме правна теория - някога маргинална, но сега набираща популярност в консервативните правни кръгове, наречена доктрина за "законодателната власт на независимия щат" или ISL. Съгласно тази доктрина те твърдят, че конституцията на САЩ дава на щатските законодателни органи, а не на други субекти като щатски съдилища, власт над изборните правила и картите на избирателните райони.

Министерството на правосъдието на Северна Каролина и няколко групи за избирателни права, които заведоха дело за блокиране на начертаната от републиканците карта, сега защитават действията на Върховния съд на щата. Те са подкрепени от администрацията на президента демократ Джо Байдън.

Критиците казаха, че всяко одобрение на доктрината от Върховния съд може да преобърне американските демократични норми, като ограничи решаващия правен контрол над партийната политическа власт и породи объркване на избирателите с правила, които варират между щатските и федералните избори.

"Настоящата версия на "ISL" беше измислена от консервативни идеолози, които не искат гласоподавателите да имат повече права и следователно подкопават правата на глас в цялата страна", каза Марк Елиас, виден изборен адвокат, който е представлявал Демократическата партия в множество съдебни дела.

"Това е мисия на консервативни академици и други да подкопаят способността да се защитят правата на обикновените граждани да гласуват", добави Елиас.

Доктрината се основава отчасти на текст в конституцията, че "времето, мястото и начинът", по който се провеждат федералните избори "се предписват във всеки щат от законодателната власт на съответния щат."

Републиканските законодатели твърдят, че щатският съд противоконституционно е узурпирал правомощията на Щатското събрание на Северна Каролина да регулира федералните избори. Консервативните групи за застъпничество на избирателите, които ги подкрепят, казаха, че щатските законодателни органи трябва да се защитават срещу това, което смятат за "все по-нагли опити за пренаписване на изборните закони чрез съдилищата".

Делото стигна до Върховния съд в момент на повишена загриженост относно почтеността на изборите в САЩ в светлината на новите ограничения за гласуване, наложени от републиканските щатски законодателни органи след твърдения на бившия републикански президент Доналд Тръмп, че изборите през 2020 г. са били откраднати от него чрез широко разпространени измама при гласуване. Републиканците заявиха, че целта им е да предотвратят измамите при гласуване.

Доктрината може да застраши стотици, дори хиляди, свързани с изборите разпоредби в щатските конституции, правила, приети от служители на щатските избори, и реформи, приети чрез референдуми на избирателите, според Центъра за правосъдие Бренан към Нюйоркския университет по право.

Някои правни експерти казаха, че доктрината може да улесни партията на мнозинството в законодателния орган на щата да начертае границите на районите на Конгреса на САЩ, за да укрепи собствената си власт. Това може да възпрепятства делата по толкова разнообразни въпроси като изискванията за идентификация на гласоподавателите, бюлетините за гласуване по пощата, които републиканците се опитаха да ограничат в някои щати и биха могли да доведат до съдебни дела, които възникват в разгара на изборите, добавиха те.

Джон Ийстман, консервативен адвокат, който съветва Тръмп в опита му да отмени резултатите от изборите през 2020 г., написа кратко съобщение до Върховния съд, че доктрината също така дава на законодателните органи "пленарни" правомощия да избират президентски избиратели в системата на Избирателната колегия, която определя победителя в президентските надпревари в САЩ щат по щат.

Ветеранът от републиканския адвокатски пул Бенджамин Гинсбърг каза в бюлетин до Върховния съд, че доктрината може да "увеличи шансовете законодателните органи на щатите да заменят народния вот със собствените си политически предпочитания". Гинсбърг е сред малкото консерватори, които са против доктрината.

Джейсън Снийд, консервативен експерт по изборите, който приема доктрината, каза, че делото в Северна Каролина дава възможност на Върховния съд да "преустанови голяма част от объркването и хаоса", възникващи около изборите.

Решението на Върховния съд трябва да излезе до края на юни.

Си Ен Ен: Републиканците печелят Конгреса

Си Ен Ен: Републиканците печелят Конгреса

Прогноза на телевизията